"Een coach helpt, inspireert en motiveert."

Zoek tijdig professionele hulp

0

Iedereen kent wel eens momenten of periodes dat je niet lekker in je vel zit. Je voelt je bijvoorbeeld wat somber, gespannen of wat sneller geïrriteerd. Er kunnen verschillende factoren een rol spelen in dit soort situaties. Zo kun je bijvoorbeeld spanningen op je werk ervaren door een vergaande reorganisatie of veel zorgen hebben over je financiële toekomst. Ook factoren op persoonlijk vlak zoals spanningen binnen de relatie of gezin of het overlijden van een dierbare kunnen voor een moeilijke periode zorgen.

Mensen zoeken te laat hulp!

In veel gevallen los je je problemen zelf op of met hulp van familie en vrienden. Maar wat als de hulp of adviezen van bekenden om je heen niet het gewenste effect behalen?

Iedereen om je heen bedoelt het goed maar je krijgt niet de antwoorden die je zoekt. Je hebt duidelijke doelen voor ogen maar om je heen vindt je niet de handvatten en inspiratie om deze te verwezenlijken. Wanneer beschouw je bijvoorbeeld je zorgen, piekerklachten, sombere stemming, angst of onzekerheid als dusdanig problematisch dat je hier professionele hulp voor gaat zoeken in de vorm van een coach? Onderzoek laat zien dat het grootste gedeelte van mensen die hulp zoekt (te) laat professionele hulp inschakelt.

Het gevolg van het TE LAAT zoeken van professionele ondersteuning is dat klachten verergeren en beperkingen op gaan leveren op verschillende levensgebieden. Een lichte mate van onzekerheid binnen de relatie kan groeien naar een grote onzekerheid op de werkvloer. Een tijdelijke dip na een arbeidsconflict kan resulteren in een depressie waarbij initiatiefverlies en gevoelens van uitzichtloosheid op de voorgrond komen. In deze voorbeelden kunnen eenvoudige interventies door een bekwaam coach verergering van klachten voorkomen. Door tijdig te investeren in kennis en inzicht in jezelf kun je het ontstaan en het verergeren van allerlei psychische klachten voorkomen.

Wanneer een goed gesprek onvoldoende is

Wanneer je merkt dat je langere tijd moeilijk in staat bent om je doelen te behalen of je problemen op te lossen is er meer nodig. Gesprekken met je familie of vrienden helpen je dan niet significant verder. Wat kan een coach je meer bieden dan een goede vriend of familielid? Deze laatste mensen kennen je toch langer en beter? Wat heeft een professional wél wat een vriend of familielid niet heeft? Hieronder staan een aantal belangrijke verschillen.

Een professional:

  • Beschikt over jarenlange ervaring in behandeling, coaching, begeleiding en onder
    steunende gespreksvoering
  • Beschikt over een theoretische en wetenschappelijke onderbouwde achtergrond waarop gesprekstechnieken en interventies zijn gebaseerd
  • Is in staat om objectief naar je te luisteren zonder oordeel omdat er geen emotionele band bestaat zoals een vriendschapsband.
  • Zal ten alle tijden de inhoud van de gesprekken strikt geheim gehouden
  • Kan je confronteren en uitdagen op professionele wijze
  • Kan je door een brede kennis en kunde omtrent menselijk gedrag adviseren over relaties, werk en persoonlijke ontwikkeling
  • Voelt zich nooit aangevallen, beledigd of gekrenkt. Je kunt, anders dan bij een vriend, ALLES bespreken zonder terughoudendheid
  • Heeft aantoonbare opleidingen en registraties

Wensen, uitdagingen of problemen op de werkvloer of binnen de persoonlijke sfeer behoren tot de orde van de dag. Maar wanneer je voelt dat je omgeving je onvoldoende kan ondersteunen, aarzel dan niet en schakel professionele hulp in.

Share.

About Author

Comments are closed.