"Een coach helpt, inspireert en motiveert."

Victoryblog #6 – Sandra

0

De kennismaking

Sandra, een vrouw van 40 jaar, meldt zich bij de coach. Ze vertelt al enige tijd geleden gescheiden te zijn. Ze heeft twee puberende kinderen. Haar ex-partner bleek tijdens hun huwelijk een relatie te hebben met een andere vrouw en koos voor haar. Ondanks alles is het contact tussen Sandra en haar ex altijd goed gebleven. Hier hebben ze o.a. voor de kinderen hun best voor gedaan en werkt ook het beste voor henzelf. Desondanks heeft Sandra sinds de scheiding een negatief zelfbeeld. Na de scheiding legde ze de focus op haar kinderen, waardoor ze relatief weinig last had van haar negatieve zelfbeeld. Maar nu er een nieuwe man in haar leven is, merkt ze dat haar onzekerheid en het negatieve zelfbeeld sterk op de voorgrond komen. Ook gedachten rondom haar scheiding komen naar voren. Ze vraagt zich af of ze de scheiding wel goed heeft verwerkt. Ze voelt zich somber, trekt zich terug, piekert ’s avonds veel in bed, slaapt daardoor slechter en heeft het gevoel overdonderd te worden.

Aan de slag

Tijdens de eerste gesprekken vertelt Sandra veel over haar onzekerheid. Het is hierbij belangrijk om erachter te komen waar deze onzekerheid precies vandaan komt. Komt het door haar ex-partner die heeft gekozen voor een andere vrouw? Komt het doordat ze zichzelf nu opnieuw bloot moet geven? Vindt ze het eng om verder te gaan? Sandra concludeert dat ze het aangaan van een nieuwe relatie jarenlang uit angst heeft vermeden. De focus leggen op de kinderen was natuurlijk een perfect excuus, maar nu wil ze graag haar angst trotseren. Nu ze een nieuwe relatie heeft, voelt ze zich onzeker over een paar dingen. Gedachten die in haar hoofd rondspoken zijn bijvoorbeeld ‘hij zal mij wel niet zo leuk vinden’. Hierdoor ging ze zich onbewust meer afsluiten voor haar vriend, terwijl ze dit juist niet wilde. Hierdoor kreeg ze minder aandacht van hem, wat voor haar vervolgens weer de bevestiging was dat ze gelijk had; “zie je nou wel, hij vindt me echt minder leuk”. Sandra had er nooit eerder zo naar gekeken. Ze realiseerde zich hierdoor dat haar eigen gedrag hierin niet helpend is. Het lijkt er bijna op dat ze zichzélf onzeker maakt. De volgende stap is om te toetsen hoe reëel haar gedachten ‘hij zal mij wel niet zo leuk vinden’ eigenlijk zijn. Ze kwam tot de conclusie dat ze helemaal geen bewijzen voor of tegen deze gedachten had. Ze heeft deze gedachten altijd voor ‘waar’ aangenomen. Tijdens de gesprekken werd ook duidelijk dat Sandra steeds naar haar vriend toe ging, wanneer ze samen hadden afgesproken. Zij was degene die het contact zocht en de moeite deed. Tegelijkertijd verwachtte zij hier best wat voor terug, maar dit bleef vaak uit. Haar verwachtingen sprak ze overigens niet uit naar haar vriend, maar ondertussen had ze wel last van teleurstelling. Daar moest verandering in komen. Voor Sandra werd het duidelijk dat ze hier en daar wat meer afstand moest nemen. Op die manier gaf ze haar vriend ook de ruimte om initiatief te tonen. Ook kwam ze erachter dat ze soms meer geduld moet tonen en even moet wachten op een reactie. Dit heeft uiteindelijk goed uitgepakt voor Sandra. Zodra zij een stapje terug deed, deed haar vriend een stapje naar voren. Ze moest hierom lachen; “het lijkt wel een soort dans”.

Terughoudendheid

Tijdens de gesprekken vindt Sandra het vervelend om te huilen, terwijl het haar enorm lijkt op te luchten. Ze vertelt dat ze vroeger op de basisschool veel is gepest. Hier heeft Sandra voor zichzelf een boodschap uitgehaald; namelijk dat het niet goed is om jezelf te laten kennen en dat het daarom beter is om de tranen voor je te houden. Je mag je blijkbaar niet kwetsbaar opstellen. Uit de gesprekken blijkt echter dat dit een van Sandra’s krachten is. Ze is een gevoelig persoon. De coach legt uit dat ze zichzelf tekortschiet als ze haar kracht niet inzet. Sandra moet hierom lachen, omdat ze dit vaak aan anderen als advies meegeeft. Ze durft toe te geven dat ze dit advies ook aan haarzelf mag geven.

Nieuwe inzichten

Er was nog één laatste puntje waar ze zich aan wilde wagen: het uitspreken van haar verwachtingen. Eerst werd dit geoefend in de spreekkamer. Sandra ontdekte dat haar zo gek nog niet waren, maar dat ze een ander iets niet kwalijk kan nemen als hij/zij niet weet wat je van ze verwacht. Beetje bij beetje is ze toen ook haar verwachtingen gaan uitspreken richting haar vriend. Haar vriend toonde veel begrip, waardoor Sandra haar verwachtingen ging bijstellen. Zo kreeg ze een paar keer ook precies de reactie waar ze op had gehoopt, omdat haar vriend nu ook wist waar hij aan toe was. Haar vriend spreekt ook zijn eigen verwachtingen uit naar Sandra toe. Hierdoor heeft Sandra meer vertrouwen gekregen in de relatie en langzaamaan in haarzelf.

De conclusie

Naar aanleiding van het coachingstraject neemt Sandra de volgende leerpunten mee: Je kan het een ander niet kwalijk nemen als ze niet aan jouw verwachtingen voldoen, als hij/zij niet weet wat er in eerste instantie werd verwacht. Daarnaast is ze tot de ontdekking gekomen dat ze bepaalde gedachten voor waarheid aan heeft genomen, zonder dat ze er bewijzen voor had. Ze heeft meer lef gekregen en durft dingen simpelweg te vragen. Dit heeft haar een boost gegeven. Als ze in een dip zit, mag ze even mijmeren van zichzelf, om er vervolgens met een goede lach weer de schouders eronder te zetten.

Share.

About Author

Comments are closed.