"Een coach helpt, inspireert en motiveert."

Victoryblog #2 – Michel

0

Michiel (29 jaar) meldt zich voor het eerst in zijn leven bij de coach, omdat hij al twee jaar last heeft van hyperventilatie. Het laatste half jaar is het erger geworden. Hij heeft er nu drie tot vijf keer per week last van. Wanneer hij begint te hyperventileren gaat hij sneller en onregelmatiger ademhalen. Hij wordt onrustig en hoopt vooral dat anderen dit niet aan hem zien. Vooral als het op zijn werk gebeurd, is dit voor hem een grote last. De huisarts heeft vreemd genoeg geen lichamelijke oorzaak gevonden voor zijn klachten. Michiel schaamt zich voor zijn klachten en heeft het daarom alleen aan zijn vrouw verteld.

Het knelpunt

Michiel begrijpt niet hoe deze klachten ontstaan zijn en hoe hij ze tegen kan gaan. Door tips van een haptonoom over zijn houding en verschillende ademhalingsoefeningen, kan hij de klachten al iets beter beheersen. Maar nog altijd heeft hij er last van. Zijn huisarts heeft hem geadviseerd om naar een coach te gaan. Michiel is nog nooit eerder naar een coach geweest en snapt niet hoe deze hem kan helpen met zijn probleem.  Tijdens het eerste gesprek is Michiel dan ook erg sceptisch: “ik ben hier naar toe verwezen, maar ik denk eigenlijk niet dat ik hier geholpen kan worden”. Nog steeds is Michiel ervan overtuigd dat zijn klachten lichamelijke oorzaken hebben, die maar niet gevonden kan worden.

Coachingstraject

In het tweede gesprek blijkt dat Michiel ruim 60 uur per week werkt en vaak nog meer overwerkt wanneer bepaalde deadlines gehaald moeten worden. Ook op zaterdag en zondag werkt hij vaak nog. Veel werken is voor hem echter nooit een probleem geweest en hij verwacht dan ook niet dat dit samenhangt met zijn klachten. Na het gesprek krijgt hij een opdracht mee voor thuis. De coach heeft hem gevraagd om zijn gevoelens en gedachten op te schrijven. Dat is lastig! Michiel is nooit zo bewust bezig geweest met zijn gevoelens. Gesprekken over gevoelens verlopen dan ook stroef en vindt hij erg vervelend.

Samenhang tussen stress en lichamelijke klachten

In het derde gesprek legt de coach uit dat er een sterke samenhang bestaat tussen stress en lichamelijke klachten, zoals bijvoorbeeld hyperventilatie. De coach begrijpt dat het voor Michiel moeilijk is om zijn gevoelens (angsten, spanningen, stress, frustraties en teleurstellingen) op te schrijven. Dat is hij helemaal niet gewend. Toch is het erg belangrijk om dit goed op te schrijven, omdat ze misschien een rol spelen in zijn hyperventilatie. Michiel is nog niet helemaal overtuigd, maar geeft de coach de voordeel van de twijfel. Ze spreken af dat hij dagelijks bijhoudt hoe hij zich voelt en waar hij over nadenkt. Ook houdt hij bij wanneer en in welke mate hij last heeft van hyperventileren. Hiernaast krijgt hij de opdracht om minstens drie keer per week te gaan sporten. Door de drukte op zijn werk, sportte hij al jaren niet meer.

Hoge werkdruk en stress

Een week later komt Michiel weer terug. Zoals gevraagd heeft hij de afgelopen week bijgehouden wanneer hij last had van hyperventilatie. Het valt hem op dat hij er aan het einde van de week meer last van heeft. Ook heeft hij meer klachten wanneer er een deadline op het werk nadert. Zou het dan toch door stress komen?

Nu Michiel zich meer op zijn gemak voelt bij de coach, vertelt hij dat hij zich zorgen maakt over zijn broer, die in een moeilijke situatie verkeert. Hoewel deze situatie al drie jaar speelt, heeft Michiel er nog nooit met iemand over gesproken. Ook vertelt hij dat hij soms moeite heeft om met bepaald gedrag van zijn vrouw om te gaan. Nu Michiel zijn hart heeft gelucht, voelt hij zich een stuk beter. Blijkbaar zat het hem toch dwars. Hij ziet nu ook in dat er een samenhang bestaat tussen de hoge werkdruk en zijn klachten.

We spreken af dat Michiel thuis ook vertelt over zijn gevoelens. Daarnaast bepalen we een maximaal aantal werkuren per week, waar hij zich prettig bij voelt. Het sporten blijft Michiel (met enige tegenzin) twee tot drie keer per week doen.

Tijdens het zesde gesprek vertelt Michiel dat het al een stuk beter met hem gaat. Hij heeft voor het eerst in twee jaar tijd een weeklang geen last gehad van hyperventilatie. Het gesprek met zijn vrouw en broer is ook goed gegaan. Op het werk geeft hij zijn grenzen beter aan. En zelfs het sporten ervaart hij als ontspannend. Hij maakt zich nog wel zorgen over de toekomst, want “wat als de klachten straks weer terugkomen?”. Daarom bedenkt hij samen met de coach enkele dingen die hij kan doen, om te voorkomen dat de klachten in deze mate zullen terugkeren.

Conclusie

Zes weken later geeft Michiel aan dat de behandeling afgerond kan worden, omdat hij geen last meer heeft gehad van hyperventilatie. Inmiddels heeft hij uitgebreid met zijn broer gesproken en is zijn vrouw zelf in therapie gegaan. Michiel geeft aan zich energieker en minder gespannen te voelen. Hij vertelt dat hij nooit had verwacht dat een coach iets aan zijn ‘lichamelijke’ klachten had kunnen doen. Michiel heeft in kunnen zien dat het opbouwen van stress en het opkroppen van gevoelens wel degelijk klachten kan veroorzaken, waar je veel en lang last van kan hebben. Ondanks dat hij geen vertrouwen had in het coachingstraject, besloot hij de adviezen van de coach op te volgen en met een geweldig resultaat!

 

 

Share.

About Author

Comments are closed.