"Een coach helpt, inspireert en motiveert."

Maak van je hart geen moordkuil

0

“Zeg het me als je iets dwarszit”, “Laat van je horen als je je niet goed voelt”, “Praat als je je ongelukkig voelt”. Iedereen kent dit soort uitspraken en bijna iedereen heeft ze wel ooit te horen gekregen of zelf uitgesproken tegen iemand anders. Het gezegde “Maak van je hart geen moordkuil” is bij iedereen dan ook bekend en dit is niet zomaar!

Praten helpt

Onderzoek laat zien dat het bespreken en verwoorden van je moeilijke of vervelende gedachten en gevoelens helpend is. In veel gevallen worden je problemen niet direct opgelost maar je voelt je gesteund en begrepen waardoor je beter om kunt gaan met zaken waarmee je loopt. Maar praat jij ook echt wanneer je niet lekker in je vel zit of als je met zorgen zit?

Factoren om het voor jezelf te houden

Er is een grote kans dat je toch behoort tot die grote groep mensen die gewend is hun zaakjes zelf op te lossen, hun gedachten en gevoelens niet te delen met anderen. Verschillende factoren kunnen hier een rol spelen:

  • Gewoonte: Je bent het niet gewend aan het uitspreken van dingen die je dwars zitten. Je heb dit als kind ook nooit gedaan en misschien doen mensen in je familie of omgeving dit ook niet. Het komt simpelweg niet in je op om over je gevoelswereld te praten.
  • Onderschatting: Je overziet niet dat je gedachten en gevoelens kunnen zorgen voor een sombere stemming of angstige gevoelens. Je vindt het dan niet belangrijk om aandacht te besteden aan je eigen gedachten en gevoelens, laat staan het uitspreken hiervan.
  • Schaamte: Je voelt je zwak of slecht wanneer je praat over je problemen, gedachten of gevoelens, want je vindt dat je dit makkelijk zelf of moet kunnen lossen. Je bent bang dat anderen je misschien een slappeling vinden of dat iemand je niet serieus zal nemen. Daarbij denk je misschien over onderwerpen na die persoonlijk en privé zijn en je vindt
    het moeilijk om hier met anderen over te praten.
  • Ongemak: Het voelt voor jou ongemakkelijk om te praten over jezelf, je bent misschien niet gewend om even het onderwerp van gesprek te zijn. Dit kan ook ongemakkelijk voelen omdat je niemand tot last wilt zijn.
  • Onbewust: Je merkt niet of moeilijk bij jezelf dat je ergens last van hebt. Je raast maar door met de verplichtingen en zorgen van alle dag en staat niet stil bij jezelf. Hierdoor heb je geen goed zicht op hoe het met je gaat en zult dan ook niet snel met iemand hierover in gesprek gaan.
  • Wantrouwen: Je hebt al eerder je hart gelucht bij iemand en dit is niet goed bevallen. Mogelijk heeft deze persoon niet op een prettige manier gereageerd. Je bent hierdoor onzeker geworden of wat verbitterd en zult niet snel iemand in vertrouwen nemen en over jezelf gaan vertellen.
  • Angst: Je bent bang dat het bespreken van jouw problemen of zorgen negatieve gevolgen voor je zal hebben. Je bent bijvoorbeeld bang dat je relatie verbroken kan worden als je openheid van zaken geeft. Of je vreest vervelende consequenties op je werk als je vertelt wat je allemaal bezig houdt.

Kortom, er zijn veel uiteenlopende redenen waarom je NIET praat over wat ze bezig houdt terwijl je misschien WEL weet dat dit goed voor je is. Want wat zijn over het algemeen je ervaringen wanneer je praat met iemand anders over hetgeen waarmee je zit? Je zult dan moeten concluderen dat het in 95% van de gevallen even lucht geeft, overzicht geeft, je begrip voelt en je ook het gevoel kunt krijgen dat je er niet alleen voor staat. Vaak denk je achteraf “waarom ben ik hier niet eerder over begonnen?”. Hiernaast moet ook in de meeste gevallen terugkijkend toegeven dat je argument om NIET in gesprek te gaan met iemand anders ongeldig bleek te zijn. Je hebt de ander niet lastig gevallen, de ander bleek wel betrouwbaar te zijn, je werd niet uitgelachen, etc…

Stel jezelf dan ook de vraag “Wat vind IK ervan als anderen hun hart luchten bij mij?” Juist, vaak voelt het goed om iemand te kunnen helpen, je voelt je een volwaardige vriend of vriendin, het voelt fijn als iemand je in vertrouwen neemt.

Share.

About Author

Comments are closed.